maanantai 23. helmikuuta 2015

Hyvä ruoka, parempi loma


Hiihtolomien toinen viikko on pyörähtänyt käyntiin aurinkoisissa tunnelmissa. Levin laajasta palvelutarjonnasta jokaiselle löytyy varmasti mieluista tekemistä.  Rinteiden ja latujen lisäksi tarjolla on leffoja, joogaa, hoitoja, safareita, lumikenkäilyä ja vaikka mitä. Vaan oletko pysähtynyt miettimään ravinnon merkitystä touhukkaan hiihtoloman huiskeessa?

Päivän puuhien parissa saattaa kulua huomaamatta energiaa reilusti enemmän kuin normaalisti arjessa. Energiantarve riippuu henkilön iästä, painosta, pituudesta ja aktiivisuudesta. Keskimääräisesti 31–60 v, 70 kilon painoinen, päivittäin liikuntaa harrastava nainen, tarvitsee energiaa n. 2400 kcal. Samanikäinen 85-kiloinen mies puolestaan tarvitsee 3200 kcal. Energian tarpeen selvittämiseen on olemassa useita laskureita esim. Suomen Sydänliiton sivuilla.

Kun liikut, energiaa tietysti kuluu. Eri liikuntamuodoissa energian kulutus vaihtelee. Joka lajille on tehty arviokulutuksia mm. Kunto ja terveys –lehden sivuilla. Hiihtäen kulutat tunnissa n. 300-1000 kcal , lasketellessa 200-350 kcal ja kuntosalilla 250-600 kcal. Jos tarkoituksesi ei ole varsinaisesti laihduttaa, liikunnan parissa kulutetut kalorit on korvattava ravinnolla. Jotta jaksat koko päivän, energiansaanti on suotavaa jaksottaa säännölliseksi. Kunnon aamiainen täysjyväviljoineen ja kasviksia tai hedelmiä sisältävät välipalat estävät energiavajeen ja turhat nälän aiheuttamat kiukkupuuskat.

Levin ravintolatarjonta on laaja, joten lounaalle, päivälliselle tai illalliselle löytyykin sitten valinnanvaraa. Eikö ole ihanaa, kun saa antaa muiden tarjoilla valmiit ruuat pöytään eikä tiskivuorosta tarvitse vetää pitkää tikkua? Ravintolassa syöminen ei tarkoita terveellisen ruokavalion romuttamista. Monessa ravintolassa hyödynnetään Lapin luonnon antimia, lähiruokaa ja luomua. Menuista löytyy kalaa, riistaa ja kasviksia. Miltä kuulostaisin vaikka Valkean Vaatimen paistettua siika, maa-artisokan ja tattikastikkeen kanssa? Tai ehkä kaipaat itämaisia makuja ja valitset Asian sushit.

Oli lajisi ja suosikkiruokasi mitkä tahansa, nauti lomastasi! Ota kaikki irti raikkaasta ulkoilmasta, Lapin luonnosta, liikunnan tuomasta hyvästä olosta ja maistuvasta ruuasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti